Is dropshipping legaal in Nederland en België?

Is dropshipping legaal in Nederland en België?

Dropshipping kan een geweldige manier zijn om online geld te verdienen, maar is het legaal? Het korte antwoord is ja, dropshipping is een legaal bedrijfsmodel in Nederland en België. Het is een erkende manier van bedrijfsvorming door de KVK. Zij hebben zelfs meerdere artikelen geschreven over dropshippen.

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een innovatieve supply chain management methode waarbij de webshop eigenaar geen voorraad aanhoudt of bezit. In plaats daarvan werken zij samen met fabrikanten om producten direct vanuit het magazijn te verkopen via hun online winkel (of Bol,Amazon,Etsy). Dropshipping is ideaal voor ondernemers die producten online wil verkopen zonder alle risico's die komen kijken bij het inkopen van producten. 

De voordelen van dropshippen

Dropshipping heeft vele voordelen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Geen inventaris: Je hoeft niet alle producten die je verkoopt in te kopen, op te slaan en te versturen. Het enige wat je hoeft te doen is focussen op het verkopen van de producten. Denk aan adverteren op Facebook, Google AdWords, Pinterest, TikTok of een e-maillijst opbouwen.
  • Geen opslagkosten: Je hebt geen opslagruimte nodig om je producten in op te slaan. Je kunt producten rechtstreeks van de leverancier naar de adressen van de klanten verzenden.
  • Laag startkapitaal: Dropshipping heeft een lage toetredingsdrempel omdat je geen producten hoeft in te kopen of het risico loopt met onverkochte voorraad opgescheept te zitten.
  • Bespaar tijd en geld: Want je hoeft niet zelf de producten te verpakken en te leveren.

Waar moet je als dropshipper rekening mee houden?

Als dropshipper ben je in Nederland wel verplicht een aantal regels en voorschriften te volgen. Deze omvatten:

  • Belasting betalen: Je moet btw betalen over alle verkochte producten.
  • Afspraken worden nagekomen: Producten leveren op de afgesproken datum.
  • Productveiligheid: Het is belangrijk dat de producten veilig zijn voor gebruik. Als je producten geen CE-markering of andere certificering hebben, kunnen ze niet in de Europese Unie worden verkocht.

Wanneer is dropshippen illegaal?

Helaas heeft dropshipping een slechte reputatie vanwege de acties van een aantal oneerlijke verkopers. Oplichting komt helaas in iedere bedrijfstak voor en zo ook bij dropshipping. Hieronder wat je absoluut NIET moet doen als dropshipper: 

  • Geen btw betalen
  • Producten niet leveren
  • Neppe producten verkopen
  • Adverteren met valse beloftes

Als op deze manier dropshipt, dan is dat illegaal. Als de overheid je bedrijf onderzoekt, kunnen er verschillende gevolgen zijn. Denk aan hoge geldboetes, sluiting van je bedrijf en schadeclaims. 

Dropshippen met Nederlandse leveranciers

Dropshipping met Nederlandse leveranciers is een goede optie, want het is niet alleen legaal, maar daarmee verzeker je ook een eerlijke bedrijfsvorming. Nederlandse leveranciers staan bekend om hun hoge kwaliteitsproducten, wat betekent dat je een uitstekende producten kunt leveren wat resulteert in een hoge klanttevredenheid!

Wij van GOGETTERS houden ons sinds 2018 bezig met verbeteren van dropshipping in Nederland. Wij hebben een eenvoudige app ontwikkeld die Nederlandse leveranciers in enkele minuten aan je webwinkel koppelt. Met onze app krijg je de tools die je nodig hebt om succesvol zaken te doen met Nederlandse leveranciers - tegen een fractie van de prijs en de moeite die het zou kosten om een developer in te huren. Wij regelen alles: denk aan automatische orderverwerking, de import van producten, bijwerken van voorraden en nog veel meer. Zodat jij je kunt concentreren op de groei van je bedrijf! 

Conclusie

Sommige mensen zijn terughoudend om dropshipping te proberen, omdat ze denken dat het oplichterij is. Maar als jij je aan de regels houdt, goede kwaliteit verkoopt en op tijd levert, dan is dropshipping volkomen legaal en precies hetzelfde als het hebben van een reguliere webwinkel (alleen dan zonder alle kopzorgen die komen kijken bij het houden van voorraad)!

Terug naar blog